menu close menu

Семінари по айкідо. Формула успіху.

aikido-osenseiЦя інформація, в першу чергу, буде корисна для учнів початківців, які вперше стикаються з питанням участі в майбутньому семінарі. Основні питання, які вони задають – що таке семінар і чи варто брати участь у ньому? Такі ж питання задають собі і батьки, намагаючись оцінити доцільність участі своїх дітей у таких спортивних заходах. Є багато основних позицій, які розкривають суть цих питань, зупинимось на найбільш головних.

 

  1. НОВА ІНФОРМАЦІЯ-НОВІ ЗНАННЯ-ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО РІВНЯ.

В айкідо, крім отримання інформації та знань безпосередньо в додзьо від сенсея (інструктора, тренера), відбувається також обмін інформацією на семінарах. Семінар – це, як правило, інтенсивний курс тренувань протягом декількох днів. За цей період участники отримують нову інформацію або вдосконалюють ту, яка вже в них була, отримують відповіді на питання, які в них виникають в процессі вивчення айкідо від майстрів з великим досвідом. Відповідно від участі в семінарах зростає технічний рівень та майстерність людини.

 

  1. ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЧАСУ-МАКСИМІЗАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТУ.

Прості математичні розрахунки можуть яскраво засвідчати наступний приклад. Під час семінару кількість тренувань  може бути різна, наприклад в середньому це може бути близько 3-4 тренувань в день – за 2-3 дня відповідно це від 6 до 12 тренувань. Висновок, за короткий період ми отримуєми двох тижневий або майже місячний об`єм інформації (при умові, що людина в середньому займається 3 рази на тиждень). Тепер, якщо людина в рік побувала на 4 або 6 семінарах, відповідно за рік налічується додатковий час тренувань від +2 місяців до +6 місяців. Звичайно людина виграє в часі та результаті. Час це наш незворотній ресурс і кожен з нас прагне провести його з максимальною ефективністю для себе.

 

  1. КОНТРОЛЬ – АТЕСТАЦІЯ – МОТИВАЦІЯ – РЕАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ.

В айкідо немає змагань, немає переможців та переможених. Людина змагається сама з собою. Звичайно постає питання до самого себе – чому я навчився і що я можу? Батьки часто також хочуть бачити результат тренувань своєї дитини. Однією з форм контролю знань та можливостей є атестація на відповідний рівень кваліфікації (кю, дан), яка проводиться, як правило, в межах семінару. Атестацію проводить досвідчений майстер або атестаційна комісія. Саме під час атестації видно технічний рівень учнів, їхні знання та навички, які вони здобули під час тренувань та семінарів. Батьки можуть побачити технічний рівень своїх дітей, а дорослі пройти через зовнішню оцінку власних знань. Атестація є мотивуючим фактором, яка рухає людину вперед на її професійному шляху. На одному з семінарів сенсей запитав учня: “Чому ти не приймаєшь участь в атестації”. Учень відповів, що немав певний час практики, тому не може атестуватися, на що мудрий сенсей відповів: “Тим більше тобі потрібно атестуватися, бо це є корисна практика”.

 

  1. ЮРИДИЧНА СТОРОНА – ДИПЛОМ ТА БУДОПАСПОРТ.

Звичайно всі семінари та результати атестацій мають “закріплюватись на папері”. Для цього кожна федерація видає будопаспорта та дипломи, які засвідчують відповідні події та ступені. Всі ці документи мають міжнародне значення і дають в майбутньому можливості отримання дипломів від авторитених світових організацій (наприклад Хомбу додзьо) з правом проводити тренерську діяльність та можливістю відкриття власної школи айкідо в будь-якій країні світу. Тому потрібно подбати про “легалізацію” свого професійного рівня та досвіду.

 

  1. ФІНАНСОВА СТОРОНА – ВНЕСКИ – ІНВЕСТИЦІЇ У СЕБЕ.

Одним з суттєвих моментів участі в семінарах є фінансові внески за участь в семінарі та атестацію. Всі ці внески, в першу чергу, обумовлені необхідністю організаціїї таких мироприємтсв як семінар. Організація семінару включає в себе ряд фінансових затрат: оренда приміщення, транспортні затрати, друк дипломів, будопаспортів тощо. Оскільки всі ці мироприємства не фінансуються на державному рівні, тому відповідно  виникає необхідність колективного фінансування. Акумуляція коштів на рівні федерацій дозволяє їм вирішувати всі побутові питання, пов`язанні з поточною діяльністю (закупівля інвентарю, комунальні витрати, оренда, організаційні затрати тощо). Звичайно, якщо основною роботою сенсея є власне справа айкідо, то він має існувати і розвиватися отримуючи певний дохід від своєї справи. Психологічним фактором також є те, що людина більше цінує ту інформацію або річ, за яку вона заплатила гроші. В сучасному світі інформація та знання давно набули матеріальну цінність. Тому, роблячи внесок, треба усвідомлювати, що Ви підтримуєте розвиток айкідо, підтримуєте свій додзьо, свою федерацію. Ви є власне маленьким  “акціонером”, який отримує дохід від своїх акцій в якості нових знань та можливостей. Давно відомий вислів: “Найкраща інвестиція – це інвестиція у себе”.

 

  1. МІЖНАРОДНІ ЗВ`ЯЗКИ-СПІВПРАЦЯ-ІНТЕГРАЦІЯ.

Участь у різних семінарах дає можливість мандрувати по всьому світу, знаходити нових друзів або партнерів для співпраці та обміну знаннями, а також розказати світу про свій додзьо або федерацію. Методика тренувань в айкідо дозволяє тренуватися в будь-якій країні світу, тому що завжди використовується спільна термінологія, а також проводити власні тренування з іншими людьми, не боючись, що тебе хтось не зрозуміє. На сьогоднішній день ефективність проведення семінарів також підтверджується і тим, що їх почали проводити у всіх напрямках бойових мистецтв та спорту.

 

Великої популярнсоті сьогодні також починають набувати семінари по боксу, ММА, муай тай, бразильському джиу-джитсу, фітнесу тощо. Тому семінар в айкідо лишається одним із вагомих коефіцієнтів примноження власних можливостей та знань, а також дає можливість більш ефективно використовувати наш час для вивчення айкідо.

Онегін Євген

04.11.2016 | Статті | 0

Leave a reply